Novo vo Ko{arkarskiot sojuz na Makedonija

RAFAJLOVSKI NOV PRETSEDATEL, NAUMOVSKI, VANGELOVSKA I LE^I] NAJDOBRI VO XX VEK

Pi{uva: Ceko BELOGRADI[KI

  • Za prodlo`uvawe na reprezentativnite uspesi }e treba da se sledi kursot postaven od Orce Kam~ev, dobroto da se nagraduva, lo{oto da se kaznuva. Da se izvr{i promena na trenerskoto mesto na reprezentacijata, bidej}i vo ovoj moment najdobro bi bilo Sterija Andonovski da go otstapi mestoto na pomladiot Marin Dokuzovski i da mu se dade mo`nost vo narednite natprevari da izvojuva pobeda nad ostanatite reprezentacii za da obezbedime viza za narednoto Evropsko prvenstvo

Minatiot petok vo prostoriite na Ko{arkarskiot sojuz na Makedonija se odr`a vonredno Sobranie na KSM na koe be{e rekonstruirano celoto Pretsedatelstvo na KSM, poradi prethodno podnesenata ostavka na dotoga{niot pretsedatel na KSM, Orce Kam~ev. Ostavkata ja podnese poradi bojkotirawe na odredeni li~nosti od Upravniot odbor, a posebno poradi toa {to ostanal sam da sponzorira vo makedonskata ko{arka. Uspesite na Kam~ev za pove}e od dvegodi{noto rakovodewe so Sojuzot se postignati najgolemite rezultati na reprezentativen plan. Makedonija u~estvuva{e na Evropskoto prvenstvo {to se odr`a vo Francija ovaa godina.

Na vonrednoto Sobranie za nov pretsedatel e izbran Goran Rafajlovski generalniot direktor na "Elektrostopanstvo" na Makedonija.

Pokraj nego vo noviot Upraven odbor se izbrani: Goran Rafajlovski - pretsedatel, Orce Kam~ev, Leonid Gajdaxiev, Sa{o Ko`uharov, Enver Mili}i, Drago [ainovski, Marjan Bojaxiev, Bruno Grozdanov, Dimitar Haximi{ev, Petar Gan~evski, Zlate Janakievski i Vlado Radevski.

Ko{arkarskiot sojuz na Makedonija gi proglasi najdobrite za XX vek:

Najdobar ko{arkar: Petar Naumovski;

Najdobra ko{arkarka: Stojna Vangelovska;

Najdobar trener: Lazar Le~i};

Najdobar sudija: Slave Atanasovski i

Najdobar klub: @KK "Rabotni~ki".

Istovremeno se proglaseni najdobrite za 1999 godina: Vrbica Stefanov - ko{arkar, Maja Bandeva - ko{arkarka, "Godel Rabotni~ki" - ma{ki klub, "Vigor Bos" Skopje - `enski klub, Ognen Dedi} - `enski trener, Marin Dokuzovski - ma{ki trener, Marjan Stojkovski - sudija, Riste Stefanov - mlad ko{arkar, Bojana Samarxiska - mlada ko{arkarka.

Za prodol`uvawe na reprezentativnite uspesi }e treba da se sledi kursot postaven od Orce Kam~ev, dobroto da se nagraduva, lo{oto da se kaznuva. Da se izvr{i promena na trenerskoto mesto na reprezentacijata, bidej}i vo ovoj moment najdobro bi bilo Sterija Andonovski da go otstapi mestoto na pomladiot Marin Dokuzovski i da mu se dade mo`nost vo narednite natprevari da izvojuva pobeda nad ostanatite reprezentacii, za da obezbedime viza za narednoto Evropsko prvenstvo.