Prilepska nedelna panorama

VO ^EST NA ZBOROT NA BLA@E KONESKI

Minatiot petok (17 dekemvri) vo organizacija na Dru{tvoto na pisatelite na Makedonija, Filolo{kiot fakultet i Dru{tvoto za nauka i umetnost od Prilep, a po povod 78-godi{ninata od ra|aweto na poetot, pisatelot, eseistot i pred s# ~ovekot Bla`e Koneski, vo negovoto rodno Nebregovo, pred starata ku}a na Konevci, se odr`a skromna, no zna~ajna sve~enost, odbele`uvaj}i den, spomen i ~ovek koj ja zadol`il makedonskata poezija.

Na sve~enosta, pove}e za deloto, a pomalku za `ivotot, govore{e akademikot Milan \ur~inov, koj me|u drugoto ja na~na du{ata na poetot, posvetena i oddadena na zborot i pesnata, no na onoj zbor i pesna koi oblagoroduvaat i ve~no `iveat. Poetite Petre M. Andreevski, Mihail Renxov, Milan Stefanovski i Traj~e Krstevski, vo spomen na Bla`e Koneski, pro~itaa svoi stihovi.


TEATAROT ]E "POSEE" OSUM PRETSTAVI... KOLKU ]E "PO@NEE"?

Dveiljaditata godina, za prilepskiot teatar "Vojdan ^ernodrinski" e edna od najambicioznite. Taka barem mo`e da se naseti od izjavata na direktorot Marjan ^akmakoski, koj denovive re~e deka negoviot teatar od Ministerstvoto za kultura vo Skopje, za teatarskata produkcija vo 2.000-ta }e pobara 4 milioni denari, ili nekade okolu 130.000 germanski marki.

Za ovie pari, ^akmakoski veli deka Prilepskiot teatarski ansambl }e realizira {est pretstavi, plus u{te edna komedija. Zatoa barame 1,5 milioni denari pove}e. Optimisti sme deka Ministerstvoto, sredstvata }e ni gi odobri, a nie prvo }e startuvame vo vtorata polovina na fevruari idnata godina so pretstavata "Gradskiot saat" od pisatelot Kole ^a{ule vo re`ija na Branko Stavrev.

So ovaa pretstava (18 fevruari, 2000-ta) kako {to veli direktorot ^akmakoski, Prilepskiot naroden teatar }e odbele`i golem jubilej: 50 godini od negovoto postoewe. ]e bide izdadena i monografija. Drugite pretstavi {to predviduva da gi realizira Prilepskiot teatar se "Duhot na slobodata" od Vojdan ^ernodrinski, vo re`ija na Kiril Petrevski, "Semejni glasovi" od Harold Pinter, re`ija Dejan Damjanovski, "Slu~ajot Danilo H" od Danil Harms, re`ija Vladimir Mil~in, "]elavata peja~ka" od E`en Jonesku, re`ija Blagoja Bo`inovski i "Kal" od Blagoja Risteski - Platnaro, re`ija Qubi{a Georgievski.


"VITAMINKA" VO SVETOT NA KVALITETOT SO ISO 9001

Najdobrata prilepska firma vo dru{tvo so "Tutunskiot kombi-nat", "Mermeren kombinat", "Pivarnicata" i "@ito Prilep", oficijalno "trgna" so ISO 9001 vo svetot na kvalitetot. Minatiot petok, na malata rabotna sve~enost, Du{an Petreski, pretsedatel na Stopanska komora na Makedonija, na generalniot direktor na prehranbenata industrija "Vitaminka", na Simon Naumoski mu go vra~i me|unarodniot sertifikat za standardizacija na proizvodstvoto ISO 9001 dodelen od britanskiot Institut za standardizacija od London.

Sertifikatot e golemo priznanie za "Vitaminka" i so nego, prilepskata fabrika se vbroi vo onie makedonski firmi koi gi ispolnuvaat strogite me|unarodni standardi na proizvodstvoto, koe s# pove}e patuva na strogite i prebirlivi stranski pazari. Generalniot direktor na "Vitaminka" ne go krie svoeto golemo zadovolstvo, po 15 meseci intenzivna rabota na svoite stru~waci so ekspertite od Stopanskata komora na Makedonija i konsultantskata firma "Nou Hau" {to e voedno priznanie, koe {iroko gi otvora vratite na svetskiot pazar.

Nie veli Naumoski, odamna sme prisutni na pazarite vo Evropa i svetot, no ovoj poteg zna~i zacvrstuvawe na na{ite dobri pozicii, ~uvawe na na{iot ugled i novi probivi na novi pazari. Proizvodniot spektar na"Vitaminka" ima nad 220 proizvodi koi visoko kotiraat vo mnogu razvieni evropski i svetski firmi. Vo ovoj moment vo "Vitaminka" se gradat dva zna~ajni pogoni: za keksi i ~okolada od najvisok kvalitet. Pogonite }e bidat gotovi vo po~etokot na 2000 godina. Marketingot u{te od sega najavuva dobar plasman kako doma, taka i vo stranstvo.

Vo izgradbata na pogonite, vo modernizacijata na postoe~kite linii i voveduvaweto na nova tehnologija, za dve godini "Vitaminka" }e vlo`i preku 6 milioni marki.

E.L.