Poradi neplateni telefonski smetki

17000 PRETPLATNICI OSTANAA BEZ TELEFON

Podgotvi: @aklina MITEVSKA

  • Vo javnosta se {pekulira deka vakvata akcija e so cel da se pokrijat tro{ocite napraveni za vremeto na pretsedatelskite izbori. Iznosot koj{to treba da se plati za povtoren priklu~ok na edna telefonska linija e 220 denari, a 8 denari treba da se platat za fotokopija na platenata smetka. Ako seto toa se pomno`i so brojot na isklu~eni pretplatnici se dobivaat navistina mnogu pari

Novogodi{nite praznici se pred nas, a gra|anite na Skopje ve}e ja dobija novogodi{nata ~estitka. Minatata godina vo ovoj period tie se podgotvuvaa za praznicite i poslednite pari gi davaa za novogodi{nata no}. Krajot na ovaa godina za niv e poinakov. Tie gi sobiraat poslednite pari za da gi platat telefonskite smetki. Pred 2-3 meseci "Makedonski telekomunikacii" najavija deka cenata na telefonskite priklu~oci }e bide 100 gm, za vedna{ potoa da ka`at deka toa bilo dezinformacija objavena vo mediumite, gra|anite o~ekuvaa deka }e se slu~i vakvo ne{to. Za {to vsu{nost stanuva zbor?

Javnoto pretprijatie "Makedonski telekomunikacii" po~na da gi isklu~uva telefonite na okolu 30.000 gra|ani na Skopje, koi ne gi platile smetkite za oktomvri. Ova se odnesuva na pretplatnici koi imaa mese~en dolg pove}e od 1000 denari. No, ima i slu~ai koga telefonite im se isklu~uvaat i na onie koi redovno si gi pla}aat smetkite. Dosega ova Pretprijatie isklu~ilo 17.189 korisnici, koi dol`ele okolu 282 milioni denari. Od niv 5093 bile pravni lica, a 12 297 doma}instva, so dolg okolu 68 milioni denari. Ovie informacii gi soop{ti generalniot direktor Den Don~ov na pres-konferencijata, koja denovive se odr`a vo prostoriite na "Makedonski telekomunikacii". Toj re~e deka na vakov ~ekor bile prinudeni poradi niskiot procent na naplata na smetkite i zaradi zaokru`uvawe na godi{niot izve{taj. No, gra|anite velat deka stanuva zbor za organiziran i smislen ~ekor od strana na "Makedonski telekomunikacii", za da ostanat gluvi za novogodi{nite praznici. Vo javnosta se {pekulira deka vakvata akcija e so cel da se pokrijat tro{ocite napraveni za vremeto na pretsedatelskite izbori. Iznosot koj{to treba da se plati za povtoren priklu~ok na edna telefonska linija e 220 denari, a 8 denari treba da se platat za fotokopija na platenata smetka. Ako seto toa se pomno`i so brojot na isklu~eni pretplatnici se dobivaat navistina mnogu pari. Me|u gra|anite se postavuva pra{aweto za kogo }e bidat nameneti ovie pari? Prikaznata na edna `ena na koja, po gre{ka i bil isklu~en telefonot e slednata:

Site smetki redovno gi pla}am od 1956 godina i dosega ne se slu~ilo telefonot da mi go isklu~at. Smetkata za noemvri mi be{e platena. Ne znam zo{to mi e isklu~en telefonot. Koga se obrativ do ova Pretprijatie mi rekoa deka e napravena gre{ka, no za povtoren priklu~ok ~ekam ve}e nekolku dena, veli G.M. od naselbata Dame Gruev. Od "Makedonski telekomunikacii" velat deka ova e normalen del od nivnata rabota i deka gra|anite mora da se nau~at na red. Slave Trajanovski pomo{nok-direktor za odnosi so korisnici, veli deka tie ne se socijalna institucija i deka nikogo nema da toleriraat, bez ogled dali se raboti za nekoe pretprijatie ili medium. Denovive slikata {to mo`e da se vidi vo ovaa Institucija e u`asna. Redici lu|e pred {alterite, pcovki, vikawa na site strani, pa duri i obidi za fizi~ko presmetuvawe so vrabotenite na {alterite. Za napravenite gre{ki vo vrska so isklu~uvaweto na telefonite, Don~ov veli deka mo`no e nekoj da ja platil smetkata, no informacijata od "Zavodot za promet" tie ja dobivale so zadocnuvawe. Zatoa onie na koi nepravilno im se isklu~eni telefonite treba da se javat na {alterite, vo koja bilo po{ta, a {tom }e se utvrdi deka pretplatnikot gi platil site smetki, slu`bata vedna{ }e go vklu~i telefonot. Toj proces e baven poradi neusovr{enosta na na{iot telekomunikaciski sistem. Se najavuva deka vakvata akcija }e prodol`i i vo vnatre{nosta na dr`avava. "Makedonski telekomunikacii" najavuvaat deka isklu~uvaweto }e go vr{at do 27 dekemvri, a do preminot vo novata 2000 godina tie nema da vr{at nitu isklu~uvawe, nitu vklu~uvawe, bidej}i bazata treba da miruva, poradi problemot nare~en mileniumska buba~ka.