SOVETI

MAKEDONSKA KUJNA

Podgotvuva: Stefan Don~evski, profesionalen gotva~


^ORBA OD PE^URKI

Potrebno:

- 800 gr. sve`i pe~urki ili 400 gr. konzervirani;

- 400 gr. kompiri;

- 100 gr. kromid;

- pavlaka;

- puter;

- bra{no;

- luk;

- vegeta i

- sok od limon.

Podgotvuvawe:

Vo sad za ~orba se stavaat iseckan kromid i bra{no i se propr`uvaat na puter. Koga }e se ispr`at, vo sadot se stava sitno iseckan luk (spored vkusot), se stava voda, se dodavaat iseckanite par~iwa pe~urki i kompiri, a na krajot se dodava vegeta. Se stava na ogan da se vari trieset minuti, potoa se trga nastrana, se za~inuva so pavlaka, sok od limon i se slu`i.


MAKEDONSKI [NICLI

Potrebno:

- eden kilogram govedsko meso;

- eden kilogram kromid;

- 500 gr. ov~o kiselo mleko;

- maslo;

- bra{no i

- sol

Podgotvuvawe:

Ise~ete go mesoto na {nicli, istol~ete gi dobro so tol~nik, posolete gi i izvalkajte gi vo bra{no. Vaka podgotvenite {nicli propr`ete gi vo vrelo maslo.

Is~istete go kromidot, somelete go na ma{ina i pr`ete go vo drug sad na pove}e maslo, dodeka ne dobie svetlo`olta boja. Dodadete gi {niclite, zaedno so masloto vo koe{to se pr`ele, ostavete gi da se pr`at zaedno so kromidot, no vnimavajte da ne zagorat. Potoa dodadete go kiseloto mleko i dinstajte gi {niclite pet minuti.

Mo`at da se slu`at so restovan kompir.


GURABII

Potrebno:

- 250 gr. maslo ili mast;

- 750 gr. {e}er;

- 3 jajca;

- la`i~e soda bikarbona ili pecivo;

- 1 ~a{a mleko;

- bra{no po potreba.

Podgotvuvawe:

Izme{ajte gi masloto i jajcata, a potoa dodadete go bra{noto vo koe{to ste go izme{ale pecivoto (sodata dodadete ja vo masloto, jajcata i mlekoto). Napravete pomeko testo, stavete go vo pleh so debelina na prst i pe~ete go. Otkako }e se ispe~e, ise~ete go na par~iwa i prelijte go so {erbet koj{to }e go napravite od {e}erot i vodata. [erbetot treba da zovrie kako za baklava, da ne bide ni mnogu redok, ni mnogu gust. Kola~ot treba da e studen, a {erbetot topol.

Ako sakate da pravite gurabii, testoto zamesete go potvrdo, razvijte kora, a potoa se~ete figuri. Po pe~eweto valkajte gi vo prav {e}er ili poturete gi so {erbet.