Ko{arka

KAM^EV ZAMINUVA!?

  • Spored neoficijalni informacii vo "ru{eweto" na Orce Kam~ev, pretsedatelot na Ko{arkarskiot sojuz na Makedonija, se vme{uva i Demokratskata alternativa

Vo petok, 24 dekemvri, e svi-kano vonredno Sobranie na Ko{arkarskiot sojuz na Makedonija na koe, najverojatno, }e se donesat novi lu|e vo ovoj renomiran sport. Seto toa proizleguva od zborovite na Orce Kam~ev, pretsedatelot na KSM, spored koj odredeni ~lenovi na nekoj na~in ja bojkotirale rabotata na UO na KSM.

Vo Sojuzot se potrebni novi lu|e, istakna Orce Kam~ev, koi treba da go prodol`at toa do kade {to dojde ovoj Upraven odbor na Ko{arkarskiot sojuz na Makedonija. Poradi toa i niza drugi pri~ini, a vo soglasnost so pravilnikot, na 17 dekemvri pobarav termin za zaka`uvawe na Sobranie na KSM. Datumot na odr`uvaweto e 24 noemvri.

Dali Kam~ev }e uspee da se spravi so naplastenite "sportski" problemi? Na videlina s# pove}e doa|a misleweto na poedinci, koga i gospodinot Kam~ev "treba" da si odi od funkcijata pretsedatel na Sportskiot sojuz, vo ovoj slu~aj ko{arkata. Lu|eto koi ja bojkotiraat rabotata na UO na nekoj na~in se ma{a na odredena grupa na lu|e ili partija koi{to sakaat da go "osvojat" Sojuzot za odredena politi~ka i materijalna zloupotreba. Spored na{ite soznanija vo ovaa igra, vo borbata, e vme{ana Demokratskata alternativa koja }e nastojuva da go iskoristi ko{arkarskiot potencijal so koj raspolaga za da dojde do funkciite koi na nekoj na~in ramnopravno }e se nosat vo konkurentskata borba so nivniot koalicionen partner VMRO-DPMNE.

Da potsetime deka dosega{nite promeni vo sportskite sojuzi ne donesoa vidni rezultati. Posledniot skandal {to se slu~i vo Norve{ka na Svetskoto prvenstvo vo rakomet za `eni n# doveduva do zaklu~ok deka se potrebni promeni, no tie treba da bidat sistematski i samo od potreba za dobar uspeh na sportot vo Makedonija. Vo ovoj slu~aj, vo Ko{arkarskiot sojuz e potrebno nadopolnuvawe na postoe~kiot Upraven odbor, no ne i promena na celiot. Celosnite promeni mnogu }e se odrazat na makedonskata ko{arka.

Na krajot da spomneme deka za promenite, dokolku premnogu se insistira da se napravat po zavr{uvaweto na kvalifikacionite natprevari i makedonskoto prvenstvo, najprvo treba se sogledaat rezultatite na UO na KSM, a potoa da se pravat soodvetni potezi.