Trkalezna masa vo MANU

MAKEDONSKIOT JAZIK VO SPOREDBA SO DRUGITE SLOVENSKI I BALKANSKI JAZICI

Podgotvila: Aneta POPANTOSKA

Po povod 125 - godi{ninata od ra|aweto na Krste Petkov Misirkov, vo Makedonskata akademija na naukite i umetnostite, na 16 dekemvri se odr`a trkalezna masa na tema: "Procesot na standardizacija na makedonskiot jazik vo sporedba so drugite slovenski i balkanski jazici".

Na trkaleznata masa govorea 11 eminentni lingvisti i poznava~i na istorijata na jazikot.

Od Organizacioniot odbor, koj{to go so~inuvaat akademik Bla`e Ristovski, akad. Zuzana Topoliwska i akad. Gane Todorovski, voveden zbor ima{e akademik Bla`e Ristovski (pretsedatel na Odborot), koj be{e posveten na 125 - godi{ninata od ra|aweto na Krste Misirkov. Potoa sledea izlagawata na akademik Dalibor Brozovi} od Hrvatska koj zboruva{e za standardizacijata na makedonskiot jazik vo svetlinata na sociolingvisti~kata etiologija i d-r Sava Herman od ^e{ka koj govore{e za kontekstualizacija na lingvisti~kite, kulturnite, politi~kite, ekonomskite faktori, so paralelno sogleduvawe so sosednite slovenski jazici.

Akademik Zuzana Topoliwska ima{e izlagawe na tema "Slovenskite standardizacioni procesi na vremenska oska", dodeka d-r Liljana Minova - \urkova zboruva{e za pra{aweto na kodifikacijata vo monografiite objaveni vo ramkite na proektot "Sovremeni promeni vo slovenskite jazici". Za razlikite i sli~nostite na procesot na standardizacijata me|u bugarskiot, srpskiot i makedonskiot jazik zboruvaa prof. d-r Qudmil Spasov, dodeka temata na referatot na prof. d-r Dimitar Pandev be{e "Tradicionalnosta nasproti antitradicionalnosta na makedonskoto pismo i pravopis".

Vo ramkite na popladnevnata sesija, akademik Bla`e Ristovski govore{e za "Misirkovata kodifikacija vo svetlosta na kodifikacijata na sosednite slovenski jazici", d-r Atanas Vangelov se pretstavi so referatot "Jazik, etnos, nacija (makedonsko - bugarsko - hrvatska paralela), dodeka akademik Gane Todorovski zboruva{e za "Glosa za dvajca predmisirkovci".

Trkaleznata masa zavr{i so referatot na Trajko Stamatoski koj zboruva{e za standardizacijata na makedonskiot jazik na "Loza" i Misirkov nasproti diskusiite po pravopisnite pra{awa vo "bugarski pregled", vo poslednata decenija od minatiot vek.

Po podnesuvaweto na referatite se odr`a nau~na diskusija.