FORUM

GODINA NA (NE)PRINCIPIELNO @IVEEWE

Stra{o Angelovski

Godinata {to ostanuva zad nas pomina vo znakot na dve isklu~itelni "principielni" slu~uvawa. Na vnatre{en plan - konstituirawe na vlasta na koalicijata "Za zameni", koja po pricipot na neprincipielnost ni se slu~i kako najte{ka elementarna nepogoda. Ona {to be{e najaveno kako koalicija "Za promeni" brzo-brzo se odmetna od sopstvenite principi, poradi koi glasa~ite i go dadoa mandatot i se pretvori vo koalicija "Za zameni". Toa }e re~e, namesto najavenite promeni vo na~inot na praktikuvawe na vlasta, namesto najavenite i od narodot dolgoo~ekuvani promeni vo pravec na natamo{en razvoj na demokratskite procesi, namesto dolgoo~ekuvanite promeni {to }e zna~ea namaluvawe na nevrabotenosta, restartirawe na proizvodstvoto vo zamrenite kapaciteti, namaluvawe na danocite, a zgolemuvawe na platite i penziite, dobivme samo zamena na ministrite, direktorite, pretsedatelite na sportskite sojuzi, vratarite, kuririte i ~ista~kite od ednata, so takvi isti od druga politi~ka partija. Namesto edna mafija{ka struktura - druga, troglava, so neograni~ena mo}.

No, da odime po red. Otkako vnatre, vo vladinata raspredelba na mo} jasno si gi razgrani~ija teritoriite na partisko vladeewe na oblasti otade i odavde Grup~in, "principielno" so eden Zakon za amnestija oslobodija lu|e, koi principielno se zalagaa za nepo~ituvawe na Ustavot na ovaa dr`ava, no i lu|e kriminalci, dileri na droga preprodava~i na oru`je... Potoa, otkako jasno & soop{tija na makedonskata i me|unarodnata javnost deka krajnata brojka begalci {to Republika Makedonija mo`e da ja primi bez pritoa da bide naru{ena bezbednosta na dr`avata se dvi`i okolu 20.000, samo po nekolku dena, sosema "principielno" vo dr`avava se naselija 380.000 instruirani begalci od Kosovo. Nekade vo toa vreme vo Vladata "principielno" vleta Liberalnodemokratskata partija za da podocna u{te "poprincipielno" izleze od nea, a denes i samata da ne znae dali da go po~ituva principot za vlez ili onoj za izlez od vladinata koalicija. Vo me|uvreme stranskite generali stanaa doma}ini vo Makedonija, samoproglaseni premieri na u{te posamoproglaseni nezavisni dr`avi bea oficijalno primani od na{iot premier i so niv bea otvorani kancelarii za vrski. Be{e liberalizirana granicata, be{e dogovarano taa samoproglasena nezavisna dr`ava Kosovo da bide osnovata za ekonomskoto ~udo nare~eno Makedonija. Vakvata "principielna" sorabotka so samoproglasenata nezavisna dr`ava Kosovo be{e potkrepena i so "principielnoto" priznavawe za nezavisna dr`ava na kineskata provincija Tajvan. I toa po principot - priznavawe za pari. Virtuelna realnost - i parite i priznavaweto samo vo glavite na dogovara~ite, a mo`ebi nekoj mal del od parite i vo xebovite. Principielno, se razbira.

I za da ne izgleda deka se e sraboteno po principot na neprincipielnost, ministri od Vladata ostanuvaat cvrsto i principielno na stavot deka 41 -ta godina bugarskata armija ne ja okupirala, ami ja oslobodila Makedonija. Se razbira, go oslobodila isto~niot del do Grup~in i Podmoqe na zapad. Spored ovoj ve}e isklu~itelno opasen princip, drugiot del na Makedonija bil osloboden od balisti~kite bandi. Za sre}a, tokmu toga{, 43-ta e formiran MAAK (Makedonska armija so armiski komitet) i ja osloboduva Makedonija od balisti~ko-bugarskite osloboditeli. Koj re~e deka istorijata se povtoruva?

Na krajot, kako kruna na vladeeweto na koalicijata "Za zameni", po principot na kafe-dogovor vo nekoja kafeana go dobivme i noviot pretsedatel na dr`avata vo likot i deloto na Boris Trajkovski, ~ovekot koj spored zborovite na premierot Georgievski "}e go zbogati re~nikot vo Republika Makedonija". Jas mu blagodaram, no pretpo~tam da ostanam neopfaten so negovite napori.

Kako i sekoj dobar dramski zaplet, eve tokmu na krajot na godinava {to izminuva ja do`ivuvame i kulminacijata na principielnosta na koalicionite partneri. Demokratskata alternativa dostavi "principielna" platforma za odnosite vo koalicijatakoja neli, nema{e "dva zbora i svrznik" kako osnova za razgovor, platforma vo koja jasno se govore{e za nepravilnostite vo raboteweto na Vladata, a na koja }e se odgovore{e so druga "principielna" platforma. I svedoci sme deka principite padnaa vo voda, ostana samo principot na za~uvuvawe na foteljite, a se "vo interes na dr`avata". Ve}e videno od vremeto na edna porane{na koalicija.

Vtoroto principielno slu~uvawe od po~etokot na tekstov se slu~i vo na{eto sosedstvo.Tamu po principot "kaj ima sila nema pravdina" se pogazija principite na neme{awe vo vnatre{nite raboti na edna suverena dr`ava i principot na nemo`nost koj bilo da se stavi nad Sovetot za bezbednost na Organizacijata na Obedinetite nacii. Po principot na bombi so osiroma{en uranium se instaliraa tu|i interesi na Balkanot. Interesite tu|i, no radijacijata {to ostanuva po niv - samo na{a. I nie, }e re~e vo edna prilika premierot "zastanavme na stranata na pobednicite".

Za `al, na{ite deca ostanaa na stranata na pobedenite, na stranata na obvrskata da `iveat ovde, so opasnosta od radijacija, so opasnosta od smrtonosni bolesti. Site nie ostanuvame da `iveeme vo balkanskiot prostor za svetskiot (~itaj: amerikanskiot) nuklearen otpad. Stranata na pobednicite e daleku odovde. Ova spored s# ostanuva Zapaden Balkan - mesto na neprincipielno `iveewe.