Vo Sobranieto na Republika Makedonija

INAUGURIRAN NOVIOT PRETSEDATEL

Pi{uva: Rozita ZAKEVA

Na 15 dekemvri 1999 godina vo sobraniskata sala be{e inauguriran noviot pretsedatel na Republika Makedonija, gospodinot Boris Trajkovski.

Na sve~eniot ~in prisustvuvaa premierot na Vladata Qub~o Georgievski, ~lenovi na Vladata, porane{niot pretsedatel na Republika Makedonija, Kiro Gligorov, pretstavnici na najvisokite sudski i dr`avni institucii, diplomatskiot kor vo RM, ~lenovite na negovoto semejstvo, kako i pretstavnici na verskite zaednici me|u koi i pastirot na Evangelisti~ko-metodisti~kata crkva, Mihail Cehov.

Noviot pretsedatel dade sve~ena izjava so koja se obvrza deka sovesno i odgovorno }e ja izvr{uva funkcijata pretsedatel, }e gi po~ituva Ustavot i zakonite i }e se zalaga za teritorijalniot suverenitet i integritet na Republika Makedonija. Po intoniraweto na himnata pretsedatelot ja potpi{a sve~enata izjava.

Na inauguracijata ne prisustvuvaa pratenicite na SDSM koi novoizbraniot pretsedatel go smetaat za nelegitimen. Na sve~enosta ne prisustvuvaa Vasil Tupurkovski, Muarem Halili i Risto Penov.


Boris Trajkovski e roden na 25 juni 1956 godina vo selo Murtino, Strumi~ko. O`enet e i tatko na dve deca. Diplomiral na Pravniot fakultet vo Skopje vo 1980 godina, a specijaliziral delovno pravo i pravo na rabotni odnosi. Do 1997 godina, Trajkovski raboti kako rakovoditel na pravnata slu`ba pri grade`noto pretprijatie "Sloboda" od Skopje, a vo periodot od 1997/98 g. e {ef na Kabinetot na gradona~alnikot na skopskata op{tina, Kisela Voda. Od 21 dekemvri 1998 g. do negoviot izbor za pretsedatel na Makedonija ja izvr{uva funkcijata zamenik-minister za nadvore{ni raboti. Boris Trajkovski e pretsedatel na Komisijata za nadvore{no-politi~ki odnosi na VMRO-DPMNE i glaven politi~ki sovetnik za nadvore{na politika na premierot na Makedonija i pretsedatel na VMRO-DPMNE, Qub~o Georgievski. ^len e na Pretsedatelstvoto na nevladinata organizacija Panevropsko dvi`ewe za Makedonija i na Me|unarodnata konferencija "Re{avawe na konflikti" od Atlanta, SAD. U~estvuval i na mnogubrojni me|unarodni konferencii vo vrska so re{avaweto na konflikti, religiozna tolerancija, religiozna sloboda i dr.