MEGALOMANI I KRAJNO NESKROMNI

Gore Tenevski

SAD e edinstvena supervelesila i svetski xandar. Taka velime, a i taka e. Koga R. Makedonija bi bila takva velesila i koga na ~elo bi stoel Qup~o ili Branko, veruvam deka bi bile xandar i toa na kub. Nie sme za nikade, ama samobendisaniot nikako da n# napu{ti. Ako nekoj slu~ajno i po gre{ka n# pot~ukne po ramoto, nema da prestaneme so falbi deka vo nas gledaat taka i taka, deka sme partner za po~ituvawe, a posebno koga po iljadapati }e ni se ka`e deka na{iot pridones za mirot vo Kosovo e najzaslu`en.

Nie sme imale i s# u{te imame najneskromno i najmegalomansko politi~ko i dr`avno rakovodstvo. SAD mo`at da ni gi ~istat obuvkite. Po zemjotresot, Skopje dobi Dom za pe~at. Ogromna zgradurina i vo {irina i vo visina. Golema `elezni~ka stanica vo koja{to vleguvaat i izleguvaat pet i pol `elezni~ki kompozicii za 24 ~asa. Televizija kako neboder vo Kuala Lumpur. Vo Skopje se izgradi ogromen i ~uden teatar, kako nekoja si skokalnica. I mnogu ~uden i neracionalen univerzitetski kompleks. I da ne redam natamu. Od Makedonija trgnuvaat golemi grupi na dr`aven tro{ok. Nie sme obi~ni nabquduva~i i tamu kade {to nema potreba. Odime od kraj, na kraj na svetot. Vo Sietl - duzina nabquduva~i.

Gi gledame zabludite i gre{kite, ama pamet nikako da ni dojde. Dobra i bogata televiziska programa mo`e da se emituva i od {upa, hangar, potkrovje od 40 -100 metri kvadaratni povr{ina. Dneven vesnik mo`e da se podgotvi vo mala sala ili trosoben stan. I toa mnogu kvaliteten i cenet.

I `elbata, drug da ni ja ispi{e komparativnata studija za malcinskite prava e eden vid na megalomanija. Takvi studii zavr{uvaat vo magacinite. Edna-dve strani~ki vo zapadnite mediumi e poefektna i poracionalna, ama koj da ja napi{e i isprati.

Nie sme navistina megalomani i neskromni. Koga bi ni se dalo {ansa, bi bile ne samo lideri na Balkanot, kako {to neodamna izjavi Premierot, tuku i svetski. Nikako da se otreznime i da razbereme deka sme vo ku}en pritvor. I golemite prijateli- Slovenci, moraa toa da ni go soop{tat. Bez viza, nema vlez.