LETAJ LETAJ AVION^E!

Stefan Donevski - Majka

Ovie denovi se slu~i u{te eden biser vo krugovite na Vladata. Imeno, od vesnicite doznavame deka na mladata sopruga na Premierot malku & e dosadno, pa odlu~ila, so svoite prijateli, da napravi nekolku kruk~iwa so slu`benoto avion~e nad Skopje. Na sekogo mu e jasno deka nekolku krug~iwa nad Skopje so avion~eto, ~inat najmalku deset rabotni~ki plati, ako ne i pove}e. Dobro e {to otmenoto dru{tvo ne se setilo da odletaat malku ponatamu, do Del~evo i Vladimirovo. Toj tro{ok sigurno bi ~inel sto rabotni~ki plati. Vo ovoj slu~aj, prvata dama na Makedonija "za{tedila" najmalku devedest rabotni~ki plati! Ovaoj "golem uspeh" e sekako za pozdravuvawe!!! I nie, kako deca, porano si sonuvavme da napravime barem eden krug nad Skopje, so avion. No, toga{ bevme samo deca i taa `elba ni ostana edna od mnogute neostvareni `elbi. Ovoj pat ne se raboti za deca, tuku za vozrasni lu|e, dami, mnogu bliski do Vladata i ottuka, ovoj poteg, e nerazbirliv.

Pred samo pet godini, ma`ot na pretsedatelkata na Parlamentot vo Germanija, Rita Sizmut, bil viden od novinarite i fotografiran, kako so slu`beniot mercedes od `ena mu, oti{ol na pazar da kupi prehranbeni artikli za doma. Drugiot den site vesnici vo Germanija taa slika ja objavija i se pokrena debata za smenuvawe na pretsedatelkata Rita Sizmut. Malku fale{e za pretsedatelkata da dade ostavka. Koga ovie kriteriumi, kaj nas, bi se po~ituvale, treba site ministri i ~lenovi na Vlada da dadat neotpoviklivi ostavki. Imeno, site gi koristat slu`benite avtomobili, kolku za slu`beni, u{te pove}e za privatni potrebi. Na Zapad, to~no se definirani slu`benite od privatnite izdatoci i po samo malo prekr{uvawe, sleduvaat seriozni konsekvencii.

Ovde kaj nas, nie sme daleku od toa. Ovde ne se goni krupniot kriminal, a kamo li takvi mali izleti, so avion~eto. Zamislte, koga madam Hilari bi mu priredila takvo ne{to na Klinton. Od toa, novinarite bi napravile pogolem skandal od onoj Klinton - Monika. Od nego Klinton mnogu te{ko bi se izvlekol, vo najmala raka, tro{ocite so avion~eto bi moral da gi plati od svoj xep. Taka funkcionira edna pravna dr`ava! ^lenovite na Vladata, so ovoj li~en primer, treba da ja pretstavuvaat pravnata dr`ava, a ne samo toa da go baraat od narodot, a tie da ne se pridr`uvaat!