Izleze dekemvriskiot broj na "Narodna volja"

EDINSTVEN MAKEDONSKI VESNIK VO PIRINSKA MAKEDONIJA

Aleksandar DONSKI

Denovive izleze od pe~at najnoviot (dekemvriski) broj na, zasega edinstveniot, makedonski nacionalen vesnik vo pirinskiot del na Makedonija, vesnikot "Narodna Volja". I ovoj broj, kako i prethodnite, donesuva interesni sodr`ini od oblasta na makedonskata sega{nost i minato. Na naslovnata stranica, kako i obi~no, se nao|a komentarot od glavniot i odgovoren urednik na "Narodna Volja", Jan Pirinski. Vo komentarot, g.Pirinski go kritikuva pi{uvaweto na najnoviot broj na bugaromanskiot vesnik "Makedonija", koj{to go izdava t.n. "VMRO - SMD" od Sofija. Konkretno, Pirinski se zadr`uva na statijata na poznatiot golemobugarski falsifikator Dobrin Min~ev, vo koja{to toj gi napa|a sovremenite makedonski istori~ari, no ne so argumenti, tuku so najdrski lagi (svojstveni i za drugite pi{uvawa za ovoj "publicist"), pri {to najmnogu se zadr`uva na napadite vrz akademik Ristovski, koi{to bile polni so lagi i neto~ni podatoci. Na vtorata stranica e objaven portret na doskore{niot makedonski pretsedatel, Kiro Gligorov.

Na tretata stranica prodol`uva feqtonot "Kratka istorija na Makedonija" od istori~arot (pod psevdonim) Sarisa Paraos. Vo ovoj del toj se zadr`uva na kulturnoto nasledstvo vo srednovekovna Makedonija. Na istata stranica e i statijata od Vlado Stojanovski, posvetena na posetata na Bil Klinton na Bugarija. Stojanovski zabele`uva deka Bugarite svoevremeno, na sli~en na~in, gi pre~ekuvale i "drugarite" od "bratskiot SSSR". Na ista tema e i statijata od Ivan Draga{, pod naslov "Ne se narod, tuku mr{i". Sleduva vtoroto prodol`enie na statijata "Samoopredeluvawe na bugarski na~in" od S. Ratevski, vo koja{to toj go opi{uva odnosot na bugarskata dr`ava kon tretmanot na samoopredeluvaweto na narodite, koi{to `iveat vo nea, a koi{to ne se Bugari. Na pettata stranica e objavena pesna od Vapcarov, kako i 25-to prodol`enie od feqtonot "^esta da te strelaat tripati" od Biljana Vardarska. Ovde e objavena i izvonrednata statija od Mladen [ejtanov, vo koja{to toj pravi osvrt na nekorektnoto izvestuvawe na nekoi bugarski vesnici od neodamne{niot miting na makedonskata opozicija po povod falsifikuvaweto na vtoriot krug na izborite. [ejtanov potsetuva deka sofiskiot vesnik "24 ^ASA", napi{al deka na mitingot navodno bila izvikuvana parolata "Umrete Bugari". [ejtanov potsetuva deka toa e ~ista laga i deka takva parola voop{to nemalo na mitingot. Toj pi{uva deka ogromnata tolpa narod protestirala samo protiv bugaromanskata politika na VMRO - DPMNE, a ne protiv Bugarija ili protiv bugarskiot narod.

Na {estata stranica e statijata od vnukata na Goce Del~ev, g-|a Katerina Trajkova Nurxieva, vo koja{to taa pi{uva za za~lenuvaweto na Goce Del~ev vo makedonskata Organizacija. Ovde e pomestena u{te edna statija od Sarisa Paraos, posvetena na istorijata na anti~ka Makedonija. Pomesteni se i vesti od Republika Makedonija. Na sedmata stranica e statijata od d-r Ta{ko Bel~ev, pod naslov "Vreme e da se nadminat zabludite". Na osmata stranica e pomestena blagodarnost od Redakcijata do golemiot makedonski patriot i biznismen Vlado Ralev, koj{to podari 2.500 gm na vesnikot "Narodna Volja", so {to na delo go doka`a svojot makedonski patriotizam. Objaveni se i dve pesni od Janu{ Petkov i Blagoj En~ev, a objaven e i povik za pretplata na knigata "Neslu{nati pesni" od avtorot Krsto Haxi-Ivanov. Toj bil Makedonec, roden vo 1929 godina, koj{to bil ubien, otkako se obidel da izbega vo slobodniot del na Makedonija, u{te vo dale~nata 1952 godina. Negovite pesni, sega, izleguvaat na videlina. Objaven e i povik za proda`ba na Avtobiografijata na Krsto En~ev (neodamna po~inat, dolgogodi{en finansier na "Narodna volja").

Vo podlistokot "Pirinski plamen" (koj{to se objavuva na makedonski literaturen jazik), objavena e statija po povod baraweto za zabrana na makedonskata partija OMO "Ilinden-PIRIN", a na vtorata stranica, se objaveni dve makedonski narodni pesni i osvrt kon ubavinite na Ohridskoto Ezero. Na tretata stranica, objavena e statijata "Vla{kite vojvodi vo turskiot period vo Makedonija" od Don~o Solun~anec, kako i statijata "Da ne se zaboravi egejskata golgota" od Angel Radev. Na poslednata stranica e objaven izve{taj od Rozita Zakeva za odr`uvaweto na 36-tite Racinovi sredbi, kako i napisot "Anti~komakedonski obi~aj za izbor na kral - zabele`an srede Makedoncite od 19 vek" od redovniot sorabotnik na "Narodna volja" - Aleksandar Donski. Gi povikuvame site makedonski patrioti da mu pomognat na ovoj vesnik, bilo preku pretplata, bilo preku sponzorstvo. Za podetalni informacii, obratete se na adresata na "Narodna Volja", koja glasi: 2700 Blagoevgrad, @K"Zapad", bl. 36, ap. 17 (Republika Bugarija). Telefonskiot broj e (073) 26336. Mo`ete da im se javite i na e-mail: n_volja@hotmail.com, kako i na www.gate.net/~mango/Narodna_Volja.html