Po makotrpniot vtor krug, kone~ni rezultati

MAKEDONIJA GO DOBI SVOJOT VTOR PRETSEDATEL

Podgotvila: Mileva LAZOVA

  • Od Republika Grcija, stignaa niza ~estitki od pove}e li~nosti me|u koi: pretsedatelot na partijata "Nea demokratia", Kostas Al. Karamanlis, premierot Kosta Simitis, ambasadorot na Grcija vo Makedonija i pretsedatelot na Grcija, Konstatinos Stefanopulos. Vo svoite ~estitki gr~kite dr`avnici imeto Makedonija voop{to ne go spomenuvaat osven vo kratenkata FYROM, a nekade stoi samo Republika.
  • Na gospodinot Boris Trajkovski mu se obra}aat samo so "President of the Republik".

Kako {to ve}e ni e poznato, na 5 dekemvri se odr`a preglasuvaweto na vtoriot izboren krug za pretsedatel vo 230 izborni mesta, vo 24 izbira~ki edinici. Spored nekoi politi~ki subjekti vo dr`avava i ova preglasuvawe be{e proprateno so niza nesoglasuvawa, prekr{uvawa na izborniot molk. I vo ovoj izboren krug, reakciite od strana na SDSM ne stivnuvaa. Nepravilnostite bea pri~ina za napu{tawe na izbira~kite mesta od strana SDSM, a kako {to velat tie "zaradi nivna bezbednost i spre~uvawe na konflikti od po{iroki razmeri". Po preglasuvaweto, SDSM podnese prigovori, no nabrzo gi povle~e so {to im se stavi kraj na izborite.

Spored kone~nite rezultati od preglasuvaweto pretsedatelskiot kandidat Tito Petkovski dobil 513 614 glasovi, dodeka pretsedatelskiot kandidat Boris Trajkovski dobil 582 808 glasovi. Vkupno glasale 1 112 153 izbira~i, odnosno 69,6 nasto od vkupniot broj izbira~i. Ottuka mo`e da se zaklu~i deka gospodinot Boris Trajkovski e izbran za vtor pretsedatel na Makedonija.

 ^ESTITKI OD MNOGU DR@AVNICI

Na 10 dekemvri, zamenik-pretsedatelot na DIK, Blagorodna Duli}, spored krajnite rezultati oficijalno go proglasi noviot pretsedatel, gospodinot Boris Trajkovski. ^estitki do noviot pretsedatel upatija i ~lenovite na Izbornata komisija. No Boris Kondarko i Vlado Bu~kovski od redovite na SDSM, pobaraa Dr`avnata izborna komisija da gi izeme od ~estitkite i slaveweto, za{to nivno mislewe e deka novoizbraniot pretsedatel ne e legitimen.

^estitka do g. Boris Trajkovski upati i {efot na misijata na OBSE vo Skopje gospodinot Karlo Ungaro vo koja se veli "Ubeden sum deka na{ata me|usebna sorabotka sega }e prodol`i na povisoko nivo, no so ist duh kako i vo dosega{niot period koga bevte zamenik-minister za nadvore{ni raboti". Sledea i niza drugi ~estitki, me|u koi ~estitka od pretsedatelot na Rusija, Boris Elcin, od pretsedatelot na Slovenija, Milan Ku~an, premierot na kralstvoto Holandija Vim Kuk kako i od pretsedatelot na Germanija, Johans Rau i germanskiot kancelar Gerhard [reder, kako i od francuskiot pretsedatel Jak [irak. Od na{iot ju`en sosed, Republika Grcija, stignaa niza ~estitki od pove}e li~nosti me|u koi: pretsedatelot na partijata "Nea demokratia", Kostas Al. Karamanlis, premierot Kosta Simitis, ambasadorot na Grcija vo Makedonija i pretsedatelot na Grcija, Konstatinos Stefanopulos. Vo svoite ~estitki gr~kite dr`avnici imeto Makedonija voop{to ne go spomenuvaat osven vo kratenkata FYROM, a nekade stoi samo Republika. Na gospodinot Boris Trajkovski mu se obra}aat samo so "President of the Republik". Evropskata unija povika na po~ituvawe na kone~nite rezultati i go povikuva narodot na Republika Makedonija na novoizbraniot pretsedatel da mu ja dade seta poddr{ka koj mu e potrebna za izvr{uvawe na negovata ustavna funkcija.


INAUGURACIJA NA NOVIOT PRETSEDATEL

Do zatvaraweto (vtornik) na na{iot svetski makedonski nedelnik sve~enata sednica na koja treba da se inaugurira noviot pretsedatel g. Boris Trajkovski ne be{e odr`ana. Pretsedatelot na Sobranieto, Savo Klimovski sve~enata sednica ja zaka`a za sreda 15 dekemvri, na koja noviot pretsedatel treba da dade sve~ena izjava. Pokana za prisustvo dobija porane{niot pretsedatel Kiro Gligorov, celokupniot perlamentaren sostav, site ~lenovi na Vladata, pretstavnici na diplomatskiot kor, stare{inite na verskite zaednici, rektorite na univerzitetite i pretstavnici na nekoi dr`avni institucii.


REAKCII, OBVINUVAWA I OPRAVDUVAWA

Komentarot na prvite lu|e na DIK, po trimese~nite burni debati, vo mnogu napnata atmosfera, glasi deka Makedonija kone~no go dobi svojot nov pretsedatel. Po vtoriot izboren krug (5 dekemvri) postoea niza reakcii, obvinuvawa, opravduvawa, pozitivni i negativni ocenuvawa za tekot i rezultatite od preglasuvaweto pome|u partiite.

Spored pretsedatelot na DIK, g. Josif Lukovski, ovie izbori bea najte{kite izbori dosega. Inaku negovata ocenka za aktuelnite pretsedatelski izbori be{e deka tie se fer i demokratski so isklu~ok na nekoi nepravilnosti za koi bea podneseni prigovori. Toj, isto taka demantira{e deka e prodol`ena raka na vladeja~kite partii kako i {pekulaciite deka premol~il izboren falsifikat.

Liderot na SDSM, Branko Crvankovski izjavi insistiraweto za fer i demokratski pretsedatelski izbori vo organizacija na ovaa vlast e bescelna rabota, zatoa SDSM se re{i da gi povle~e 224-te prigovori za preglasuvaweto i da go prekineme na{eto u~estvo vo izbornata procedura. Na{ite idni aktivnosti }e bidat naso~eni kon ostvaruvawe na na{ata cel, simnuvawe na ovaa vlast preku organizirawe predvremeni parlamentarni izbori. Definitivno se poka`a deka se organizirani neregularni izbori i deka Makedonija }e ima nelegitimen pretsedatel. Pretsedatelskiot kandidat Tito Petkovski dade svoe obrazlo`enie zo{to gi povlekoa prigovorite odlu~iv da gi povle~am prigovorite za{to iluzorno e da se o~ekuva pozitiven presvrt vo raboteweto na organite na izvr{nata vlast. Vo zapadniot del na Makedonija kade po zasluga na VMRO - DPMNE i PDPA, demokratijata e zameneta so teror i nasilstvo, smetavme deka vedna{ treba da se prekine so farsata za preglasuvawe na izborite. Na ova Tito Petkovski dodade kako }e te~at ponatamu rabotite ostavam na sovesta na Boris Trajkovski, Qub~o Georgievski i Arben Xaferi. Nasproti ovie izjavi potparolot na VMRO - DPMNE, Quben Paunovski izjavi vakov tek na izbori da ne se povtori, a voedno i deka o~ekuva noviot pretsedatel na Makedonija da gi zastapuva interesite na site gra|ani, bez razlika na koja partija i pripa|aat. VMRO - DPMNE ja pozdravuva odlukata na SDSM za povlekuvawe na prigovorite i dodava deka toa e dobar primer za prifa}awe na realnosta. Arben Xaferi potpolno zadovolen od rezulatatot od preglasuvaweto re~e sekoja druga odluka }e be{e neracionalna i sosema nepotrebna. Voedno mu ~estita na Boris Trajkovski i siguren e deka so nego Makedonija polesno }e se vklu~i vo evroatlanskite strukturi. DA u{te vo prviot krug na izborite se zalo`i tie da zavr{at regularno i da se utvrdat nepravilnostite ako gi ima. Tie rekoa deka gi po~ituvaat rezultatite i go prifa}aat ona {to go re{ile instituciite, ova go izjavi potparolot na DA, Slobodan ^a{ule. Dodeka Naser Ziberi, koordinatorot na PDP, izjavi deka nemame nikakov komentar za odlukata na SDSM za povlekuvaweto na nivnite prigovori od preglasuvaweto. Dobro e {to zavr{i izborniot proces za pretsedatel. Za toa dali izborot za noviot pretsedatel }e go priznaeme kako legitimen }e treba da odlu~i na{ata partija.