KURANOT PREPEAN NA MAKEDONSKI JAZIK

Pi{uva: Marina Stamenkova

Pretsedatelstvoto na Sojuzot na Makedoncite so islamska religija na Makedonija na sednica-ta koja se odr`a na 27 noemvri 1999 g. vo hotelot "Mavrotel vo Mavrovi anovi donese Odluka za preregistracija na Republi~kata zaednica za kulturno-nau~nite manifestacii na Makedoncite muslimani. So preregistracijata edinstven praven naslednik na ovaa zaednica e Sojuzot na Makedonci so islamska religija, a za pretsedatel se imenuva Ismail Bojda, koj }e ja vr{i ovaa funkcija se do izborot na pretsedatel na Izbornoto sobranie na SMIRM.

Odlukata za preregistracija se nametnuva kako potreba od edna i edinstvena zaednica koja }e gi obedinuva site Makedonci so islamska religija nezavisno od nivnoto socijalno poteklo politi~ka pripadnost i li~no ubeduvawe.

Ismail Bojda na odr`anata pres-konferencija se osvrna na problemite vo Debarska @upa i uka`a na opasnosta od turcizacija na makedonskoto naselenie {to se sproveduva so voveduvawe na turskiot jazik vo u~ili{tata od strana na ministerot za obrazovanie, Nenad Novkovski. Ismail Bojda naglasi, dokolku Vladata ne go povle~e takvoto re{enie SMIRM smeta deka dr`avata se otka`uva od 120.000 etni~ki Makedonci, slu~uvawata vo @upa pretstavuvaat tipi~en primer za denacionalizacija na sopstveniot narod. Vo vrska so toa Sojuzot }e pobara krivi~na odgovornost od ministerot Novkovski za iznesuvaweto neto~ni podatoci deka vo Makedonija ima samo 5.955 Makedonci so islamska religija.

Vo vrska so obvinenieto protiv Abdula Oxeski za incidentot so po`arot vo u~ili{teto vo @irovnica, Sojuzot se izjasni deka ne saka da se me{a vo procesite za koi posledniot zbor treba da go ka`at dr`avnite organi.

Pretsedatelot Ismail Bojda najavi deka po povod 20-godi{ninata od postoeweto na ovaa organizacija-SMIRM na 19 ili 26 dekemvri vo Domot na ARM }e bidat dodeleni plaketi na poedinci i institucii, a }e se izvr{i i promocija na Kuranot prepean na makedonski jazik. Prepevot e izvr{en kako {to smeta I.B. so cel i Makedoncite so islamska religija da imaat verska pouka na maj~in jazik za koja cel Kuranot e preveden na makedonski jazik od strana na Hasan Xiqo, a pe~aten e vo Saudiska Arabija.