Od aktivnostite na Crveniot krst na Makedonija

DARUVAWETO KRV E GEST NA QUBOV

Sojuz na likovnite pedagozi na Makedonija Crven krst na Makedonija

Sojuzot na likovnite pedagozi na Makedonija, vo sorabotka so Ministerstvoto za obrazovanie, Ministerstvoto za zdravstvo, Crveniot krst na Makedonija, Pedago{kiot zavod na Makedonija i Republi~kiot zavod za transfuziologija - Skopje, raspi{uva likoven konkurs za u~enicite od osnovnite i srednite u~ili{ta na tema: DARUVAWETO KRV E GEST NA QUBOV .

Preku ovaa Manifestacija, Republika Makedonija, kako ~len na Me|unarodniot Crven krst i Crvenata polumese~ina vo koi{to ~lenuvaat 140 zemji, se vklu~uva vo proslavata na mileniumskata godina koja{to se odbele`uva od osmi maj 1999 godina do osmi maj 2.000 godina, ~ie{to moto e: SNAGATA NA HUMANOSTA - DARUVAWETO KRV E GEST NA QUBOV.

Propozicii na Konkursot:

1. Na Konkursot mo`at da u~estvuvaat u~enici od {est do 18 godini.

2. Sloboden izbor na koristewe na likovni tehniki i materijali (od site likovni podra~ja - crtawe, slikawe, skulptura, grafika i primeneta umetnost), kako i podloga za rabota na format na u~ili{ten blok.

3. U~esnicite mo`at da koristat i pogolemi formati za izrabotka na grupni likovni tvorbi.

4. Mo`e da se izraboti maskota vo dvodimenzionalno ili trodimenzionalno likovno re{enie.

Tvorbite na mladite treba, preku likovniot jazik i vizuelnite simboli, da sodr`at jasna humanisti~ka poraka za spasuvawe na ~ove~ki `ivoti, preku daruvaweto krv i drugi aktivnosti. Likovniot pedagog, pokraj naso~uvaweto na u~enicite kon tvore~ka rabota, neophodno e da ja potencira blagorodnata i vospitnata strana na Manifestacijata so cel kaj u~enicite permanentno da se formira ~uvstvo na humanost, solidarnost i prijatelstvo.

Bidej}i vo idnina ovaa Manifestacija }e ima tradicionalen karakter, po`elno e nastavnicite ovaa tema da ja kooptiraat vo godi{nite tematski planirawa za rabota.

Za najuspe{nite likovni ostvaruvawa }e bidat dodeleni golem broj nagradi me|u koi trite prvoplasirani u~enici od oddelenska i predmetna nastava i srednite u~ili{ta }e dobijat besplatno letuvawe vo

sobirnite centri na Crveniot krst na Makedonija.

Isto taka, }e bidat dodeleni nagradi za uspe{ni kolekcii, kako i diplomi za u~esnicite i u~ili{tata koi{to }e poka`at osoben pridones za kvalitetot na ovaa republi~ka izlo`ba.

Sekoe u~ili{te mo`e da isprati po 20 tvorbi (od eden mentor). Likovnite tvorbi treba da se ispratat najdocna do petti fevruari 2000 godina na adresa: Sojuz na likovnite pedagozi na Makedonija, Detski likoven centar, ul. "Nikola Rusinski" br. 1 Skopje, po{tanski fah: 675. Lica za kontakt: Spase \or|ievski i Hari Man~ev, tel. na rabota 091 372-209 (po potreba javete se kaj Hari Man~ev na doma{en telefon po 16 ~asot, 091 373-625).