Nedela na borba protiv sidata

VIRUSOT UBIEC - SIDA

Podgotvila: Aneta POPANTOSKA

  • Makedonija s# u{te se nao|a me|u zemjite so relativno mal broj na slu~ai od ovaa bolest na imunitetot, za koja, za `al, ne e pronajden lek. Od 1987 god. koga e registriran prviot slu~aj na sida kaj nas, dosega se prijaveni 52 slu~ai, od koi 31 bolen, 21 prenositel na virusot, a po~inati se 27 lica

Sidata ili kako {to ja vikaat "~umata na XX vek" ne stivnuva, iako vo odredeni regioni poka`uva stagnacija. Kako primer mo`at da se zemat SAD i zemjite na Zapadna Evropa kade {to brojot na zabolenite se dvi`el progresivno, no poslednite godini toj broj bele`i opa|awe.

Vo Evropa, brojot na zabolenite od SIDA, od 24.903 vo 1996 g., vo 1998 godina padna na 14.264, {to nesomneno se dol`i na `estokata kampawa za borba protiv sidata, so akcent na preventivnite merki.

Vo zemjite na Subsaharska Afrika, Ju`na i Jugoisto~na Azija, kako i vo biv{ite republiki na Sovetskiot Sojuz, hiv - zarazata bele`i nevidena ekspanzija, a toa se objasnuva so slabata informiranost na naselenieto, lo{ite ekonomski uslovi, niskiot standard i s# poprisutnata prostitucija. Svetskata zdravstvena organizacija ja zagri`uva sostojbata {to pove}eto od `rtvite na hiv-virusot se deca, 1,2 milioni koi virusot go dobile so ra|aweto, preku majkata.

Najmnogu zaboleni, kako i dosega, se registriraat vo Severna, Sredna i Ju`na Amerika i toa 46,9 %, potoa doa|a Afrika - 36,2 %, Evropa - 11 %, Azija - 5,4 % i Okeanija so 0,5 %. Spored poslednite podatoci dobieni od Programata za sida pri OON vo 1999 godina so virusot na SIDA se imaat inficirano 5,6 milioni novi slu~ai odnosno 16.000 slu~ai dnevno, a po 10 novi zarazeni sekoja minuta. Od niv, 2,7 milioni se ma`i, a 2,3 - `eni. Zagri`uva~ki e faktot {to 570.000 se deca pod 15 - godi{na vozrast. Do denes, od prviot registriran slu~aj, na planetava se registrirani 42.255,239 hiv - pozitivni lica, od koi vo momentov `ivi se okolu 33,6 milioni, dodeka 16,3 milioni se `rtvi na virusot.

Makedonija, s# u{te se nao|a me|u zemjite so relativno mal broj na slu~ai od ovaa bolest na imunitetot, za koja, za `al, ne e pronajden lek. Od 1987 god. koga e registriran prviot slu~aj na sida kaj nas, dosega se prijaveni 52 slu~ai, od koi 31 bolen, 21 prenositel na virusot, a po~inati se 27 lica. Godinava se registrirani 8 novi slu~ai od koi 5 se bolni i toa od Ohrid, Kumanovo, Vinica, Tetovo i Skopje i tri hiv - pozitivni, vo Kumanovo i eden od Skopje.

Pod mototo "Sidata ne izbira po ime, izbira po neinformiranost", na 29 noemvri zapo~na kampawata za prevencija od ovaa zarazna bolest, bidej}i zasega edukacijata i informiranosta s# u{te se edinstveniot lek protiv ovaa bolest. Kampawata be{e prosledena so brojni predavawa, proekcii, edukativni aktivnosti i bogata kulturno-umetni~ka programa.

Edukativnite predavawa i tribini bea na tema: "Zdravstvenite institucii vo R.Makedonija", "Psihosocijalnite aspekti na SIDA-ta vo R.Makedonija". Ovoj proekt vo svojata programa ima{e i niza kulturno-umetni~ki aktivnosti vo koi u~estvo zemaa: Tancoviot klub "Ritam plus", Detskiot hor "Razvigor~e", KUD "Goce Del~ev, ansamblot "Pece Atanasovski", kamerniot ansambl "Alea", proekcii na pove}e filmovi, teatarski pretstavi i modna revija na Aleksandar No{pal.

Organizator na ovogodina{nata kampawa e nevladinata humanitarna organizacija HOPS - Opcii za zdrav `ivot, a ja finansiraat UNICEF, Komisijata za zdravstvo i Humanitarnata organizacija "Farmacevti bez granici".

Vo sledniot broj }e objavime napis so najnovi soznanija za potekloto na SIDATA