Просторот меѓу планетата Сатурн и прстените нејзините не содржи честички, соопшти НАСА, цитирана од ДПА.

Изненадувачкото откритие беше направено благодарение на информации собрани од вселенскиот апарат „Касини“. Минатата недела тој го направи првото успешно спуштање меѓу Сатурн и прстените.

„Областа помеѓу прстените и Сатурн се голема непозната“, рече шефот на мисијата Ерл Мејз.

Вестите се добри за „Касини“, бидејќи ќе му дозволат да изврши некои од планираните 21 спуштања, без да ја користи како штит својата антена. При првото спуштање антената го избегна судирот со честички.

Вселенското летало „Касини“ е лансирано во 1997 година. Сондата го истражува системот на Сатурн од 2004 година и се очекува да го направи последното спуштање во септември, кога ќе заврши мисијата.