Делегација на ДПМ ќе му оддаде почит на поетот и револуционер Кочо Рацин

Друштвото на писателите на Македонија ќе му оддаде почит на поетот и револуционер Кочо Рацин, основоположник на современата македонска литература.  Делегација на ДПМ вечер во 20 часот во Спомен-костурницата во Велес ќе положи цвеќе во негова чест.

Традиционалната Беседа за Рацин на годинашните Рацинови средби ќе ја има Мишел Павловски, кој ќе ја предводи делегација на македонската писателска асоцијација.

На меѓународниот поетски митинг во рамки на Рациновите средби вечер во театарот „Џинот“ во Велес ќе настапат поетите на ДПМ: Игор Крајчев, Олга Панкина, Филип Клетников, Мирјана Тренчева и Александра Велинова.

На денот на погибијата на Кочо Рацин, 13 јуни, претставници на ДПМ ќе читаат стихови посветени на поетот, на Лопушник – местото на трагичниот настан. хс/скс/09:12