Мицкоски: Не очекувам да се променат работите со влезот на АА во Владата

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски не очекува влезот на Алијанса за Албанците (АА) во Владата да ги промени работите, туку, како што изјави денеска од Општина Петровец, истите ќе ги влоши. 

– Се губи надежта кај граѓаните, дека може нешто да биде подобро. Дали АА ќе влезе или не тоа е претпоставувам одлука на раководството на АА, одлука на коалицијата СДСМ – ДУИ и за десетина месеци колку имаат пред нив и под услови да нема предвремени не очекувам нешто повеќе да се променат работите, туку ќе бидат се полоши, ќе имаме неколкумина побогати политичари, а народот буквално нема да добие ништо, рече Мицкоски.

Лидерот на партијата исто така нагласи дека доколку во новиот состав на Владата има 61 пратеник нема да има избори во мај.

– Кога зборував за избори во мај, зборував за последен период кога има логична оправданост пред граѓантие да се случат изборите. Ако организирате во есен, октомври или ноември, а неколку месеци потоа се претседателските, се поставува прашпањето дали е тоа одговорно однесување. Во услови на ваква криза Макеоднија не може да си дозволи два изборни круга. Логичен термин е мај, а дали ќе се случи ќе видиме кога ќе дојде предлогот на Ковачевски во Парламентот со новиот состав. Доколку има 61 пратеник кој ќе го изгласаат автоматски ќе значи дека ќе нема избори во мај. Доколку нема 61 пратеник веднаш потоа треба да се оди на предвремени. Ние како ВМРО-ДПМНЕ сме подготвени за избори на двата датуми, 14 и 21 мај. Доколку се направи пресметка што би значело тоа во денови, нема техничка влада сто дена, но ние сме подготвени и на тоа, нека има помалку денови техничка влада само да ги спасиме граѓаните, изјави Мицкоски.

Тоа што денес се случува, кажа тој, ќе го изедначам со една убава игра – шахот.

– Во шахот не е суштината да дадете шах, туку да дадете мат. Набргу од денеска ќе бидеме сведоци на еден таков мат кој ќе го добие оваа Влада на ДУИ поддржана од СДСМ засилена сега со неколкумина политичари кои гледаат да бидат побогати во наредните десет месеци на грбот на народот, нагласи Мицкоски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *